Геннадий писал(а):
Православие – это не штамп в паспорте, поставил, и навек – православный. В любой момент своей жизни, для человека, отход от истины (сознательно или несознательно), это отход и от Православия.
Не згодзен! Толькі сьвядома можна адмовіцца ад Праваслаўя. Вось адна гісторыя з Пацерыка.
Адзін богалюбівы манах жыў праведным жыцьцём аднак па прастаце сваёй лічыў, што ў таінстве Эўхарыстыі прымаў толькі сімвалы Цела і Крыві Збаўцы. Аднойчы гэта стала вядома двум іншым манахам і яны не жадаючы, каб сьвятое жыцьцё таго мужа ганілася гэтым неправаслаўным вучэньнем, навучылі яго праваслаўна іспаведаваць у Эўхарыстыі Самае Цела і Кроў Госпада. Але ён сказаў: "Добра, але памаліцеся аба мне, каб Гасподзь мне адкрыў гэта" Яны так і зрабілі і сам манах прасіў у Госпада настаўленьня. І вось на літургіі было відзеньне старцу ў час прынашэньня ахвяры сьвятаром, якое ўпэўніла яго ў тым, у чым наставілі яго субраты. Пасьля таго манах стаў цьвёрда трымацца правага вучэньня. Дык вось, Геннадзь, манах гэты ні на хвіліну не пераставаў быць праваслаўным нават і калі трымаўся вучэньня неправаслаўнага. А вось калі б ён не прыслухаўся да братоў сваіх, а пасьля і вучэньне Царквы адвергнуў бы з вуснаў, напрыклад, свайго япіскапа, вось толькі тады ён бы стаў неправаслаўным. Пагадзіцеся, што несьвядома ўсё гэта ажыцьцявіць немагчыма. Геннадзь больш не буду пісаць на гэты мамент, Вы вымушаеце мяне выказваць банальнасьці.
Цитата:
Бывает и намного хуже. В разное время даже Предстоятели разных Поместных Церквей отходили от Православия. «… к 630 году три патриарших престола на Православном Востоке оказались занятыми монофизитами: Константинопольский - Сергием. Антиохийский - Афанасием, Александрийский – Киром».
Но сами себя они, конечно же, считали православными. И, вероятно, исповедовались и причащались.
Так, толькі яны пры гэтым не забылі анафемстваваць насамрэч праваслаўных япіскапаў і рабілі яны гэта зусім не несьвядома.
Цитата:
Не надо признавать моего авторитета. Я призываю Вас к разговору, в процессе которого, на основе здравого смысла, которым мы с Вами должны руководствоваться, и выявляется православие или неправославие того или иного мнения.
Тады, каліласка, зьмяніце тон, каб у мяне не складвалася ўраджаньня, што Вы ўсё гэта даўно прайшлі, а я як невывучыўшы ўрок школьнік павінен выслухваць Вашыя павучэньні.
Цитата:
Судья – Истина, и открываемый Ею, здравый смысл.
Спадзяюся, Вы не будзеце вяшчаць ад імя Ісьціны? Давайце зыходзіць з таго, што гэты самы "здравый смысл" пашкоджаны і ў мяне і ў Вас.
Цитата:
Нет, я высказал мысль, что если Вы сознательно будете придерживаться взгляда (коль уж Вы выносите этот взгляд на обсуждение), искажающего истину, то я буду иметь право называть Вас неправославным.
Не большае за маё называць Вас фашыстам.
Цитата:
Чтобы посмотреть, сознательно или несознательно, Вы, на мой взгляд, ее искажаете, я Вам и предлагал обсуждение.
Яшчэ раз паўтараю, Ваш погляд на маю праваслаўнасьць мяне цікавіць менш усяго. Я прыму суд аб маіх поглядах толькі ад Царквы, ну, хаця б у асобе свайго сьвятара.
Цитата:
Т.е., Вы признаете, что это предположение того, что я могу быть фашистом, ничем не аргументировано, а является просто наглостью?
Што за манера? Аргумент я прывёў. Вы "на свой взгляд" зьбіраецеся дзяліць людзей на "белых" і "чорных".
Цитата:
Поймите меня правильно. Мне совсем не нужно никакого морального удовлетворения. Я просто хочу, чтобы Вы поняли, что такой подход не только не уместен в разговоре православных людей, но не уместен и по отношению отыскания этой самой истины, которая и делает нас православными.
Не я, а Вы задалі такі тон і гучаньне гэтай дыскусьсіі. Вышэй я патлумачыў сваю матывацыю.
Цитата:
Виталий, для нас с Вами, осознание того, что мы вдруг (несознательно) окажемся (я – имеющим фашистскую позицию, Вы – неправославную) не должно быть плохим или хорошим, мы же с Вами только что это обсуждали. Если мы начинаем понимать, что мы вдруг оказываемся имеющими эти позиции, мы должны просто исправиться, и все. И тогда мы перестанем их иметь. И тогда не будет никакого греха, ни по отношению к Истине, ни по отношению друг к другу.
Згода, само ўсьведамленьне таго, што мы маем па некатораму пытаньню неправаслаўную пазіцыю ні добрае ні дрэннае, такім яно становіцца, калі мы ўсьведаміўшы адмаўляемся ад яго, пагаджаючыся з вучэньнем Царквы, ці наадварот зацьвярджаемся на гэтай пазіцыі, адвяргаючыся вучэньня правага. У апошнім толькі выпадку можна сказаць аб чалавеку, што ён неправаслаўны.